Κάθε φορά που ετοιμάζω ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή στήνω ένα παιδικό εργαστήρι, εκτός από τον ενθουσιασμό που με κατακλίζει καθ’όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του, αδημονώ να το δουλέψω με τα παιδιά και αγωνιώ για το πως θα τους φανεί.

Μπαίνοντας στην ομάδα, εξηγώ τι περίπου θα κάνουμε αλλά δεν λέω και πολλές λεπτομέριες. Αφήνω πάντα τα ίδια τα παιδιά να συλλέξουν στοιχεία και να ανακαλύψουν από μόνα τους το εργαστήρι. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου αφουγκράζομαι τον παλμό των παιδιών, παίρνω σοβαρά κάθε ιδέα που θα εκφράσουν, κάθε συναίσθημα που θα δω στα μάτια τους, οποιοδήποτε στοιχείο που θα μπορούσα να ενσωματώσω στο πρόγραμμα.

2016-12-28_120557

Κάπως έτσι ξεκίνησε και το εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού στον Πολιτιστικό σύλλογο Αγκαιριάς Πάρου, για παιδιά 6-12 ετών. Η “συνταγή” για το εργαστήρι ήταν να ζωντανέψουμε μια ιστορία. Βασικό συστατικό… ένα παραμύθι του οποίου κάθε ενότητα ζωντάνεψε, μέσα από πολλά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς. Η φοβερή διάθεση των 15 υπέροχων φίλων που συμμετείχαν και τα διάφορα μουσικά κομμάτια που χρησιμοποιήσαμε, ήταν καταλυτικά για όλο αυτό που ζήσαμε!

2016-12-28_120541

Η ομάδα έδεσε από τις πρώτες συναντήσεις, γίναμε όλοι μια παρέα. Μάθαμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, δώσαμε χρόνο και χώρο ώστε να εκφραστεί ο καθένας ξεχωριστά. Αφεθήκαμε στη μουσική, και μάθαμε να εκφραζόμαστε με όλο το σώμα μόνοι αλλά και όλοι μαζί. Πάνω απ’ όλα όμως επικοινωνήσαμε και διασκεδάσαμε!

2016-12-28_120549

Ο καιρός πέρασε και το εργαστήρι έφτασε στις τελευταίες του συναντήσεις. Η αγωνία για το πως φάνηκε το εργαστήρι στα παιδιά, ακόμα υπήρχε. Έπρεπε να κάνω απολογισμό να δω τι πήγε καλά και τι όχι. Τα παιδιά δε γνωρίζαν τους στόχους που είχα βάλει, δημιουργώντας το πρόγραμμα αυτό. Ζήτησα λοιπόν από το κάθε παιδί ξεχωριστά να μου εκφράσει με μια λέξη αυτό που αποκόμισε απ’το εργαστήρι μας, είτε θετικό είτε αρνητικό, προκειμένου εκείνα να δημιουργήσουν ένα κομμάτι του σκηνικού και εγώ να φτιάξω μια ολοκληρωμένη εικόνα, για τη διεξαγωγή του εργαστηρίου. Τα παιδιά, με όλη τους την ειλικρίνεια έγραψαν την πρώτη λέξη που τους ερχόταν στο μυαλό καθώς σκεφτόντουσαν το εργαστήρι μας. Τις απαντήσεις που πήρα, τις παραθέτω παρακάτω…

Advertisements