Με ιστορία που μοιάζει περισσότερο με παραμύθι παρά αλήθεια, ένα από τα λιγότερο γνωστά καρναβάλια της Ελλάδας είναι και το καρναβάλι της Ζακύνθου.
Δεν έχει την αίγλη του Πατρινού καρναβαλιού, ούτε είναι διάσημο όπως το καρναβάλι της Ξάνθης αλλά η ιστορία του χάνεται στο βάθος του χρόνου.
Ας δούμε μαζί μερικά στοιχεία από αυτό το ιδιαίτερο και μοναδικό Ελληνικό Καρναβάλι. Το Καρναβάλι της Ζακύνθου.

Όπως είναι γνωστό, η Ζάκυνθος μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα ήταν υπό ενετική κατοχή για πολλά χρόνια. Οι Ενετοί είχαν ήδη στην παράδοσή τους τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, το καρναβάλι της Βενετίας άλλωστε είναι παγκόσμια γνωστό.
Έτσι γύρο στο 1490 ο τοπικός άρχοντας, ενετικής καταγωγής, αποφάσισε να οργανώσει ένα χορό μεταμφιεσμένων στα πρότυπα της Βενετίας. Στον πρώτο εκείνο χορό, όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της η μάσκα, μαζεύτηκαν οι τοπικοί άρχοντες και διασκέδασαν για πρώτη φορά μασκαρεμένοι με αποκριάτικες στολές.
Η πρώτη αποκριάτικη στολή, που στη Ζάκυνθο τη λένε μαούτα, ήταν ένας μαύρος μανδύας φτιαγμένος από μετάξι. Είναι μακρύς και έχει κουκούλα η οποία καλύπτει το κεφάλι και εκεί στηρίζεται και η μάσκα η οποία δεν καλύπτει όλο το κεφάλι αλλά το μισό πάνω μέρος εκεί που είναι τα μάτια. Οι γυναικείες μάσκες ήταν φτιαγμένες από μαύρο χρώμα και οι ανδρικές από άσπρο.
Με το πέρασμα του χρόνου η χρήση της μάσκας γενικεύθηκε και κάποιοι άρχισαν να τη χρησιμοποιούν και εκτός καρναβαλιού με σκοπό να κάνουν κάθε είδους παρανομίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να απαγορευθεί η χρήση της τον υπόλοιπο χρόνο και να καθιερωθεί η χρήση της μάσκας μόνο την περίοδο του καρναβαλιού.

2016-12-28_121042

Στους αποκριάτικους χορούς που διοργανώνονται ακολουθείται ο ταξικός διαχωρισμός ανάμεσα στους ευγενείς και στον απλό λαό (πόπολο).
Οι μη ευγενείς πολίτες, δεν είναι ποτέ καλεσμένοι στους χορούς που διοργανώνουν οι ευγενείς. Όμως δεν μένουν παραπονεμένοι μια και μπορούν να διασκεδάσουν σε καρναβαλικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην ύπαιθρο, σε πλατείες κτλ.
Αργότερα όταν πια το χάσμα ανάμεσα σε λαό και ευγενείς έκλεισε, οι χοροί άρχισαν να γίνονται μικτοί και τώρα πια λαός και ευγενείς άρχισαν να διασκεδάζουν μαζί.
Οι γυναίκες ιδιαίτερα αφιέρωναν πολύ χρόνο για να φτιάξουν μια όσο πιο ιδιαίτερη αποκριάτικη στολή και να εντυπωσιάσουν στους διάφορους αποκριάτικους χορούς.
Το καρναβάλι της Ζακύνθου έχει γίνει πια μια επιτυχημένη μικρογραφία του Βενετσιάνικου καρναβαλιού!

2016-12-28_120951

Η καρναβαλική περίοδος τελειώνει την τελευταία Κυριακή της αποκριάς με το θάνατο της μάσκας.
Οι ορχήστρες σταματούν να παίζουν χαρούμενα τραγούδια και ο κόσμος αρχίζει να πενθεί το θάνατο της αποκριάτικης μάσκας.
Η μάσκα θα τοποθετηθεί σε φέρετρο και θα περάσει συνοδεία της φιλαρμονικής που θα παιανίζει λυπητερά εμβατήρια μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έτσι ώστε οι Ζακυνθινοί να αποχαιρετήσουν τη μάσκα.
Η κηδεία της μάσκας θα γίνει στην κεντρική πλατεία. Όλοι θα επιστρέψουν στο σπίτι τους και θα φάνε ρυζόγαλο. Την επόμενη μέρα ξεκινά η σαρακοστή. Θα γιορτάσουν τα κούλουμα και έτσι θα ολοκληρωθεί μια μεγάλη περίοδος διασκέδασης, απελευθέρωσης και ξεφαντώματος.

Θα περιμένουν την επόμενη χρονιά για να ξαναζήσουν το μοναδικό Ζακυνθινό καρναβάλι.

Advertisements